CYBER SAFE in 2022

Joi, 17 februarie, de la ora 14.00, Ambasada SUA a organizat webinarul ”Cyber Safe in 2022”, susținut de Josh Chastaun, Information Management Specialist. Activitatea a fost organizată în colaborare cu American Corner Bacău.

De la Liceul Teoretic "Spiru Haret" Moinești au participat 32 elevi de la clasa a XI-a D, coordonați de prof. Corban Elena-Lămîița.

O experiență inedită pentru o clasă de filologie, o implicare exemplară a întreg colectivului și o sumedenie de informații utile! Felicitări, dragi elevi!

 

 

PROIECT DE DEZVOLTARE INSTITUTIONALĂ

2018-2023

PROIECT ERASMUS

Formatia de dansuri populare germane “Sonnenschein”

 

 

 

   Formatia de dansuri populare germane “Sonnenschein” a Liceului Teoretic “Spiru Haret” Moinesti a participat cu succes, sambata, 8 aprilie 2017 la “Intalnirea germanilor” din Bacau, activitate organizata de Forumul German Bacau, presedinte Mihail Todasca.

   In perioada 26-28 mai 2017, “Sonnenschein” va participa la Intalnirea internationala a formatiilor muzicale si de dansuri, care va avea loc pe scena Muzeului Satului din Bucuresti.

   Multumim pe aceasta cale doamnei Carmen Coblis, director executiv al Forumului Democrat al Germanilor din Regiunea Extracarpatica pentru fumoasa colaborare !

Intalnire cu elevii din localitatea isrealiana Rosh Pinna

 

 

 

In cadrul evenimentului din data de 7 aprilie 2017, elevii unui liceu din localitatea Rosh Pinna - Israel, veniti intr-un schimb de experienta, au cantat alaturi de elevii liceului nostru. Mai jos imagini surprinse in cadrul evenimentului.

Concurs de sah

 

 

    Cu ocazia sarbatorilor prilejuite de Zilele Municipiului Moinesti, Asociatia Culturala E-Class impreuna cu CSM Moinesti - Sectia de Sah au organizat in incinta Liceului Teoretic “Spiru Haret” Moinesti un concurs de sah pentru copii si seniori.

    Datorita bazei materiale limitate, organizatorii concursului au hotarat ca sahistii ce vor putea sa participe la concurs sa domicilieze in municipiul Moinesti sau in Comuna Poduri, urmand ca in anii urmatori sa invitam jucatori si din alte comune ce se invecineaza cu Municipiul Moinesti.

    La mini-turneele ce s-au disputat au participat un total de 60 de jucatori de sah din Municipiul Moinesti, Comuna Poduri si cativa participanti surpriza (neinvitati) din Municipiul Onesti. Turneele s-au disputat in sistem elvetian si au cuprins un numar de 5 runde de sah rapid cu un control de timp de 15 min./jucator.

 Iata cateva imagini surprinse de catre fotograful oficial al turneului, domnul Cojocaru Daniel, in timpul concursului si a festivitatii de premiere.

 

Castigatorii primei editii, pe categorii de varsta, au fost:

 

Categoria sub 10 ani - baieti

Cojocaru David-Ioan (Moinesti) - locul I

 

Categoria sub 10 ani - fete

Niculescu Maria-Diana (Moinesti) - locul I

 

Categoria sub 14 ani - baieti

Lazarovici Serban (Moinesti) - locul I

 

Categoria sub 14 ani - fete

Parfene Gabriela (Moinesti) - locul I

 

Categoria sub 18 ani - baieti

Magirescu Dragos (Moinesti) - locul I

 

Categoria sub 18 ani - fete

Moisa Irina (Onesti) - locul I

 

Seniori

Dragos Mitrofan (Moinesti) - locul I

 

 Premierea castigatorilor a fost facuta de catre Primarul Municipiului Moinesti, domnul Viorel Ilie, in prezenta organizatorilor si a conducerii liceului teoretic “Spiru Haret” Moinesti, in speta a Doamnei Director Adriana Cazanel si a Doamnei Director-Adjunct Lazarica Lorina.

 

    Organizatorii concursului Suciu Gabriel, Parfene Dumitru, Cojocaru Daniel, Prof. Ciubotaru Costica, Dr. Mutu Cosmin.

 

Editor Cojocaru Daniel

 

 

"Filme pentru liceeni"

 

 

    Proiectul "Filme pentru liceeni" construieşte publicul pentru noul val cinematografic românesc.

    Un număr de 13 oraşe din ţară participă la proiectul "Filme pentru liceeni", derulat de asociaţiile Macondo, din România, şi Lanterna Magică, din Elveţia, prin care se doreşte facilitarea accesului tinerilor la cinematografia de artă, propunând utilizarea filmului ca metodă de educaţie alternativă.

    În proiect sunt implicate oraşele Bucureşti, Timişoara, Râşnov, Corabia, Caracal, Moineşti, Moreni, Slobozia, Slatina, Topliţa, Târgovişte, Râmnicu-Vâlcea şi Giurgiu, acestea fiind alese după ce profesorii din aceste localităţi şi-au exprimat dorinţa de a participa la program.

    Cadrele didactice vor fi pregătite în cadrul proiectului de reprezentanţi ai Asociaţiei Macondo, la Bucureşti, care vor beneficia, la rândul lor, de un training din partea membrilor Asociaţiei Lanterna Magică, dar şi din partea criticilor de film care colaborează cu organizaţia românească.

    Înscrierile liceelor din oraşele deja incluse în proiect se primesc până la data de 1 octombrie, pe site-ul asociaţiei Macondo. Seria de proiecţii începe la jumătatea lunii octombrie şi se va încheia în iunie 2016, proiectul finalizându-se în noiembrie 2016.

    "Filme pentru liceeni" conţine şi o parte de analiză şi cercetare, iar, la finalul proiectului, va fi elaborat un ghid educaţional, în colaborare cu Asociaţia Lanterna Magică, care va fi disponibil online, dar şi tipărit în 500 de exemplare, pentru a fi distribuit în liceele participante la program.

    Obiectivul principal al celor două asociaţii este de a înainta o scrisoare oficială Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, la sfârşitul anului 2016, în vederea includerii unei ore de curs opţional pentru educaţie cinematografică în învăţământul preuniversitar.

    Programul "Filme pentru liceeni" include şase pelicule care tratează diverse probleme cu care se confruntă societatea în zilele noastre, ce vor fi proiectate în săli de cinema şi în spaţii culturale din cele 13 oraşe, timp de 9 luni, implicând aproximativ 10.000 de elevi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani.

    Prima producţie cinematografică aleasă pentru a fi prezentată liceenilor este "Mustang" (2015), de Deniz Gamze Ergüven, şi tratează tema egalităţii de gen.

    "Am discutat cu câţiva distribuitori de film din România, dar am luat hotărârea să luăm noi drepturile de difuzare, separat, din străinătate. Vor fi filme noi pentru România, unele dintre ele din 2015, participante la mari festivaluri europene, care nu au fost prezentate până acum în ţară de alţi distribuitori", a declarat pentru MEDIAFAX Diana Cercel, coordonatorul de proiecte al Asociaţiei Culturale Macondo.

    "Ambiţia noastră este ca elevii să înveţe câte ceva despre film după lecţiile de cinema, să ştie care este diferenţa între stilurile cinematografice, să poată denumi mai mulţi regizori clasici. Vrem să le insuflăm curiozitatea de a căuta dincolo de ce văd ei ca fiind primul blockbuster pe lista din programul de cinema. Din păcate, ei au tendinţa să aleagă facil, de multe ori în funcţie de marketing, de promovarea filmelor, naţional şi internaţional. Nu sunt conştienţi că există foarte multe filme care servesc intereselor lor. Vrei să-i impresionăm cu câteva pelicule şi ei să caute în continuare", a mai spus Diana Cercel.

    Filmele care vor fi propuse spre vizionare în program vor fi echilibrate din punct de vedere al temelor sociale abordate şi al calităţii acestora, primul obiectiv al asociaţiilor fiind familiarizarea adolescenţilor cu cinematografia de artă.

    "Credem că este important ca elevii să aibă un alfabet cinematografic, pentru a putea citi filmele respective, dar temele de care suntem interesaţi sunt cele despre care credem că sunt de actualitate pentru societatea românească şi pentru tineri, cum ar fi egalitatea de gen, diversitatea culturală şi chiar fenomenul de «bullying» din şcoală - violenţa fizică şi verbală. Credem că prin filme vom ajunge mai uşor la elevi şi discutăm altfel despre subiecte considerate tabu de societatea românească. Pentru ei este mai uşor să proiecteze asupra personajelor de film şi să discute despre personajele din pelicule, decât să vorbească despre o lecţie la şcoală, poate impersonală, sau să vorbească despre ei înşişi", a declarat pentru MEDIAFAX Cristina Stoenescu, expertul pe artă şi educaţie al acestui proiect şi consultant al Asociaţiei Culturale Macondo pentru materialele de educaţie socială.

    "Am vrea ca, după încheierea acestui proiect, când vor auzi de filme de artă, elevii să fie mai entuziasmaţi şi să le considere un fenomen actual, la care trebuie să ia parte. Încercăm să construim publicul pentru noul val cinematografic românesc", a adăugat aceasta.

    Proiectul "Filme pentru liceeni" este susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Bucureşti şi Casa Corpului Didactic Bucureşti, este cofinanţat printr-o subvenţie din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

    Lanterna Magică este un club de cinema pentru copii internaţional, fondat în Elveţia, în urmă cu peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generaţii în studiul culturii cinematografice şi în oferirea de instrumente pentru a înţelege imaginile cu care ei interacţionează zi de zi. În perioada 11 septembrie 2013 - 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magică existente în Elveţia au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

    Înfiinţată în 2007, Asociaţia Culturală Macondo deţine o experienţă considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar şi în distribuţia de filme de artă pe piaţa din România. Asociaţia Macondo derulează de patru ani proiectul "Cinema-Edu", care va continua în paralel cu "Filme pentru liceeni", însă în alte oraşe, activitatea nefiind dublată.

 

Liceul Teoretic "Spiru Haret" Moinești

Adresa: str.Vasile Alecsandri, nr.10, loc.Moinești, jud.Bacău

©copyright Liceul Teoretic "Spiru Haret" Moinesti 2017